ABD Dışişleri Bakanı: Rusya’nın Wagner şirketi Nijer’deki istikrarsızlıktan yararlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus güvenlik şirketi Wagner’in Nijer’deki istikrarsızlıktan “faydalandığını” söyledi.
BBC’nin Focus on Africa programına konuşan Blinken, Nijer’deki darbeyi Rusya’nın veya Wagner’in başlattığını düşünmediklerini belirtti.
Wagner’in Sahel’in bazı kesimlerinde “ifşa edilmesinden” endişe duyduklarını belirten Blinken, “Nijer’de yaşananları bence Rusya ya da Wagner başlatmadı ama onlar bundan faydalanmaya çalıştılar.” söz konusu.
Wagner’in gittiği her yere “ölüm ve yıkımı da beraberinde getirdiğini” savunan Blinken, bulundukları yere güvensizliklerini dile getirdi.
ABD’de Temmuz ayının sonundan bu yana Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan ve aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı’nda Siyasi İşler Müsteşarı olan Victoria Nuland, dün Nijer’i ziyaret ederek bazı cunta yetkilileriyle görüştü.
Nuland, Rus güvenlik şirketinin görüşmelerde “Wagner tehdidini” de gündeme getirdiğini belirterek, askeri yetkililerin Wagner’in egemenliklerine yönelik oluşturabileceği riskleri “çok yerinde anladığını” hissettiğini belirtti.
ABD henüz “darbe” demedi
ABD, Nijer’deki gelişmeleri henüz “darbe” olarak nitelendirmiyor. Darbe olarak nitelendirilirse yasal olarak ABD, Nijer hükümetine yaptığı yardımı kesmek zorundadır.
Dışişleri Bakanı Blinken 4 Ağustos’ta Nijer’e bir dizi yardımın durdurulduğunu duyurdu. ABD’li yetkililer, Nijer’de diplomasi kapısının daralmasına rağmen hala açık olduğunu belirterek, anayasal düzene dönüş çağrılarını sürdürüyor.
Nijer’de darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.